Brandtornet i Kullen
Kullbergets högsta topp (396 möh) har alltid varit en utmärkt utsiktspunkt. Här tändes förr valborgsmässoelden och den syntes milsvitt omkring.
I början på 1940-talet började skogsbolagen, däribland Billerud som ägde mycket skog häromkring, att bygga ut ett brandbevaknings-system. Man byggde bevakningstorn på högt belägna platser runt om i skogarna, och vad passade då bättre än Kullbergets topp.
Foto: Emil Göstas
Hos Slaktar-August Andersson i Kullen fanns ett stativ från en vindgenerator som kunde användas. Detta stativ var ursprungligen 17 meter högt men toppen togs av och stativet flyttades till Kullbergets topp. Billerud anställde nu särskilda brandvakter som dagtid spanade över området. Om de fick syn på någon rökutveckling så gällde det att springa ner några hundra meter till skogvaktarbostället (gården strax nedanför tornet) och ringa efter hjälp. En vanlig brandorsak var gnistbildning från tågen.
1959 byttes trävirket ut eftersom det då var tämligen ruttet. Behovet av brandtorn minskade dock snabbt i och med att brandflyget byggdes ut, och runt 1960 var epoken slut. Nyhammars UFO-förening använde under ett antal år omkring 1980 tornet för sina spaningar och bytte då ut virket på de övre våningarna.
Tornet fortsatte sedan att förfalla, och eftersom det blev inväxt i en tät skog minskade också utsikten. En mångårig sömn lägrade sig över platsen, men när skogen runt Kullbergets topp avverkades för något år sedan återkom utsikten. Byborna återupptäckte ”sitt” torn, och med bidrag från Stiftelsen Konung Gustav VI Adolf fond för svensk kultur har tornet nu renoverats.