Grangärdedräkten


Grangärdedräkten


Historia

Dräkten visades första gången 19-20 juli 1947 på hembygdsgården i Sunnansjö. Det var medlemmar i Räfvåla folkdanslag som hade tagit initiativet till skapandet av dräkten.


Undersökningar visade att det inte fanns några historiska belägg för en Grangärdedräkt, förutom en hätta i grönt. En kommitté bestående av Sigrid och Einar Haag samt Rune Haglund gjorde ett förslag.Dräkten skulle ha livkjol i svart kläde och liv av grönt halvylle med broderier i silverfärg.

En kjolsäck komponerades med utgångspunkt från Grangärde sockenvapen med tre granar på silverfärgad botten och tre järnmärken i tenn.

Förslaget fick godkänt vid Dala Fornsal.

Ett förklädestyg vävdes med ränder i rött, gult, grönt, svart och vitt samt silvertråd.

Ett mera smalrandigt tyg vävdes till mansdräkten. Tillsammans med den förut nämnda hättan blev dräkten godkänd.


Vidare skapades en mansdräkt med väst av det smalrandiga tyget och byxa av samma kläde som i kvinnokjolen. 

Dräktkommitté


Inom hembygdsföreningen finns en särskilt utsedd dräktkommitté som ansvarar för dräktskickets efterlevnad. Den säkerställer också att tillverkare finns för de tyger och komponenter som ingår i dräkterna.

Dagens kommitté, som är den fjärde i ordningen, består av Barbro Wahlström, Ulla Olausson, Linnea Andersson och Birgitta Larsson. 


Försäljning


Hembygdsföreningen tillhandahåller allt material som behövs för sömnad av en Grangärdedräkt. Naturligtvis finns också tydliga mönster.

Försäljningen sköts av Barbro Wahlström, telefon: 0240-916 76, 072-559 11 76.


Grangärde Hembygdsförening